Mereni impedance, LRD, DFT a tak vubec?

Dolnsky Pavel p.dolnsky@atlas.cz
Čtvrtek Září 17 14:26:19 CEST 2009


Procitam si vlakna o mereni LRC, o obvodu AD5933 a zjistuji, ze mam znacne mezery ve vzdelani. 
Pokud jde o obvod AD5933, ma predstava o jeho způsobu fungování je nasledujici.
Na jedne stane mam zdroj sinusoveho signalu který ma nejakou frekvenci, nejakou amplitudu,  zdroj ma zaroven nejaky vnitrni odpor tj. je schopen dodat  do zateze dodat jen relativne maly proud. 
Takto vygenerovany signal pustim do neznameho RLC clanku. Proud clankem proleze a za clankem ho zmerime. Mereni probiha tak, ze ma proud prochazi zpetnovazebnim odporem v zesilovaci zapojemen jako prevodnik I/U.  Da se rici, ze napeti za prevodníkem I/U, bude Uin=(Rfb*UOut)/Z, tedy, ze impedance Z=Rfb/Vout/Uin? Pokud jsem se nesekl, tak to je dosti nevyhodna metoda, respective je zde obrovska zavislost mezi velikosti Z a Rfb a metodu nelze pouzit pro mereni malych odporu. Priklad, neznamy odpor 1mOhm, zpetnovazebni odpor 10Ohmu, pokud musi byt vystupni napeti prevodniku I/U max 2V muselo by se pouzit UOut 200uV, pak by byl proud obvodem 20uA. Je to tak nebo jsme zcela mimo? 
DFT se pak provadi tak, ze napeti z ADC u(n)(cos(n)-j sin(n)), napeti zmerime na ADC, sin respective cos je v bode nesmysl. Pravdepodobne se teda mysli tecna funkce v danem bode, jak se ta realne pocita, dva sousedni body, mame primku a tim i jeji uhel s osou x?
Pokud tedy tohle vsechno probehme, ziskame nejaka dve cisla , je pravda, ze realna cast je vzdy kladne cislo vyjadrujici ohmicky odpor obvodu a imaginarni cast je pokud je “kladna” predstavuje induktanci obvodu a pokud je “zaporna” predstavuje kapacitanci? Pokud by to tak bylo a slo o obvod s L i C ve vysledku nejsem schoper rozlisit zastoupeni obou slozet tzn. uvidime jen tu prevladajici?
Omluvma se za ponekud pritrouble dotazy, ale nemam v tom jasno a nejak nevim kde to vycist.

Pavel


Další informace o konferenci Hw-list