Laboratorni zdroj do 30A

Kručinský Ladislav ladislav.krucinsky@linde-mh.cz
Středa Září 9 08:02:49 CEST 2009


 Pane kolego nebuďte tak kategorický a popátrejte na netu po zdrojích MESIT. Zjistíte, že je nabízí brněnská firma sídlící na ulici Křenová (název jsem zapomněl).
Parametry jsou 40V x 40A a jsou lineární a stojí 7000,- bez DPH. Jediná nevýhoda je hmotnost 50 kg. Jo a mají plynulou regulaci 0 - 100% proudu i napětí a mohou jet trvale v obou režimech. 


L. Kručinský

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces@list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces@list.hw.cz] On Behalf Of Ondrej
Sent: Tuesday, September 08, 2009 9:11 AM
To: HW-news
Subject: Re: Laboratorni zdroj do 30A

30V a 30A dává dohromady 900W a to už je slušný výkon. Za tuhle cenu normální lineární zdroj nelze sehnat (jsou těžké a tak se je nevyplatí vozit z Číny), takže jedině spínák. Jenže ten zase nemá obvykle proudovou pojistku a když už ano, tak je celkem pomalá - je to dost hrubý odhad, ale reakční čas jsou stovky us a k tomu plus reakční čas samotného zdroje. Druhý problém bude, že proudová pojistka je většinou typu ON/OFF, takže při náběhu velké kapacitní zdroj zátěže se může zdroj vypínat.

Něco jiného je lineární zdroj, ale cena je na hraně těch 20k (záleží jestli s DPH nebo bez). Ono se není moc čemu divit - ve zdroji takového výkonu je veliké trafo a to zkrátka něco stojí. Plus lineární zdroj je vhodné předimenzovat, protože hodnoty udávané výrobcem (především proud a výkon) v propagačních materiálech jsou obvykle 70% hodnot, které je zdroj schopen dodávat trvale.

V případě spínáků nevím, ale u lineárních bych doporučil Statron - dá se snadno opravit, je celkem spolehlivý a je to zkrátka německá kvalita :-)

OH




Další informace o konferenci Hw-list