Omezeni proudu pri zapnuti toroidu

Cihak@dkv.lbc.cd.cz Cihak@dkv.lbc.cd.cz
Úterý Září 8 12:11:08 CEST 2009


To by tolik nevadilo. Člověk, ktetý mrdlá vypínačem zapnout - vypnout stále dokola je ... (doplňte si sami) a zaslouží si aby mu ty pojistky vylítly. Pokud někdo nutně chce i toto ošetřit, ať si tam dá procesor a měří čas a teplotu... Vhodné je doplnit to i displejem (nejlépe modrým) :-)).

Horší ale je, že termistory mají nějaký odpor i v ohřátém stavu. A ještě horší jsou dynamické vlastnosti - tedy když ze zdroje začnete odebírat proud, ale termistory jsou ještě studené. Nějakou vteřinku to trvá než se ohřejí a po tu dobu má zdroj podstatně nižší vstupní napětí. Pak to zase necháte vystydnout a situace se opakuje. Někde to třeba vadit nemusí ale jinde to znamená zásadní problém. Proto je nutné i ty termistory po zapnutí přemostit kontakty relé.

Jiné je to u spínaných zdrojů (typicky PC) protože ty mívají podstatně větší přípustný rozsah vstupních napětí. Tam pak obvykle stačí jen ten termistor.

	Martin

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces@list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces@list.hw.cz] On Behalf Of Kamil Rezac
Sent: Tuesday, September 08, 2009 11:31 AM
To: HW-news
Subject: Re: Omezeni proudu pri zapnuti toroidu


To se tu pred casem rozebiralo - neni to blbuvzdorne - kdyz zarizeni chvili bezi a ja ho na chvilku vypnu a zase zapnu, tak termistor je jeste teply a neodporuje...

KR

2009/9/8 Fanda Kopriva <info@elektronikavyvoj.cz>:
> Co NTC termistor do serie  treba z GM
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list@list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list





Další informace o konferenci Hw-list