OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře

Jan Waclawek konfera@efton.sk
Pátek Září 4 16:17:54 CEST 2009


Napadaju ma hesla "superheating" t.j. "skryty var", a "povrchove napatie".

wek

----- Original Message ---------------
>Zdravím,
>  první páteèní téma otevírám inspirován popáleninou na ruce. Chystal jsem se
>tu cosi sma¾it a pánev byla èerstvì opláchnutá, tak¾e na dnì byly zbytky vody.
>Ty byly pøelity vy¹¹í vrstvou oleje a pánev byla na pomìrnì prudkém ohni.
>Právì, kdy¾ jsem mìl ruku nad pánví a chystal se vlo¾it objekt ke sma¾ení,
>zbytek vody se explozívnì vypaøil. Ozvalo se silné tøesknutí a z pánve 
>vy¹plíchl olej s teplotou o hodnì více ne¾ 100C pøímo na mou ruku. Tím to
>skonèilo, voda byla pryè. Olej mìl více ne¾ 100C proto, ¾e pøedmìt, který jsem
>tam pøeci jen vlo¾il, ihned zaèal bublat a sma¾it se.
>  Otázka je: Proè se v takovém pøípadì voda nezaène vaøit plynule, nebo nedá
>alespoò nìjaké varování, ¾e se tohle chystá provést ? Proè je tato stavová
>pøemìna takto prudká a nastane pøi teplotì výraznì vy¹¹í ne¾ 100C ? V¾dy»
>hydrostatický tlak cca 1cm oleje nemù¾e bod varu vody prakticky ovlivnit...
>  S pozdravem Pavel Troller




Další informace o konferenci Hw-list