LHC: prve kolizie

Novotny Pavel novotny.pp@atlas.cz
Úterý Listopad 24 17:00:39 CET 2009


V CCCP se o tom mozna vasnive debatovalo a psalo v stranickem tisku i tlaci, ale soudruzi imperialisti z USA meli vypracovany projekt, za projektem stala vladni organizace a ta mela naplanovan rozpocet tusim 770M$, to v dobe kdy jeste penize mel cenu a tato castka byla astronomicka.
USA tusim v roce 1958 odstartovalo projekt Radlice (ne ze by se chteli opicit po srpu s kladivem, slo o odkaz na Bibli, presneji proroka Izajase "prekuji sve mece na radlice"). Projekt pocital s tim, ze takove male 5 az 50k tunove jaderne prskavky budou patrit do bezne vybavy dulnich strelmistru. V ramci projektu byl pomerne detailne rozpracovan projekt Panamskeho pruplavu, kdy se Panama mela serii radove desitek jadernych explozi prepulit. Pocitalo se s dotezovanim naftovych lozisek tak, ze se v lozisku odpali bombicka a tlak vytlaci trosku te ropy. Nebo se takto mely otevirat povrchove doly, kdo by se babral s nejakou skryvkou, navrtame , odpalime a skryvka se presune na vysyplu kolem lomu, rychle levne. V Mohavslke pousti je sucho, nu coz vystrilime kanal a nakonci takovou peknou megatunoovu prskavkou udelame rybnicek, atd.

K velke nevoli vedeni projektu a rade dalich politiku v te dobe doslo k podpisu smlouvy, ktera omezovala povrchove jaderne vybuchy. Nicmene kdyz je organizace, jsou prachy tak se musi utratit. Projekt presel do testovaci faze nekdy v roce 1961, kdy doslo k prvnimu ostremu jadernemu testu s krycim nazvem Trpaslik. V ramci tohoto experimentu doslo v Novem mexiku k odpaleni cca 3k tunove jaderne naloze, cilem exploze bylo zjstit jak velka kavita vznikne uvnitr pevneho skalniho masivu. Vznikla kavita mela pres 50m a navsteva teto umele jaderne jeskyne byla oblibenou kratochvili nejednoho americkeho politika ci pracovnika prislusnych uradu. Test byl oznacen za uspesky a projekt pokracoval dalsimi skorem tremi desitkami jadernych testu, kdy se napriklad zkouselo zpozdene odpalovani 5ks jadernych nalozi a vliv na vznik vzv. volne plochy (pojem z trhacich praci) Nejvetsi vybuch tehoto projektu mel tusim pres 100ktun a pro projekt Radlice jej provedla operacni skupina projektu Krumpac ( mimochodem stejna, ktera na Aliasce, na ostove Amchitka uspesne provedla test 1Mtunove naloze.
Podle nekterych pramenu, byl projekt zacatkem 70 let pripraven pro prechod z experimentalni faze do faze testu na konkretnim projektu, bohuzel (bohudik) politicka situlace, predevsim angazovanost USA ve vietnamu zpusobila, ze Milhaus si netroufl drazdit CCCP. Rusove udajne vyhrozovali obnovenim testu verlorazovych zbrani jako byla legendarni 50M tunova letecka bomba shozena na Novou zemi v rijnu 1961.

To ze si amici s rusama nemaji co vycitat je snad jasne z toho, ze soucasti obranych planu USA pro zapadni nemecko bylo roznisteni jadernych min podel nasi zapadni hranice. V bavorskem Cernem lese melo byt rozmisteno neklik desitek jadernych min tak o sile 1kt, ktere mely zbrzdit utocici prvosledove tankove jednotky varsavske smlouvy. V cele udernich svazu mela sve ore drasat nase admada s T72, v te dobe jsme snad meli pres tisic tanku. Kdo byl na vojne a zna cesko nemecke pohranici musi pochopit jaky mimoni ti amici jsou.

PN

>Ku sovetskemu svazu mame este daleko, tam vytvarali nove jazera 
>
>atomovkou :-)
>
>
>
>b.



More information about the Hw-list mailing list