slysitelnost CB na 692km

Cihak@dkv.lbc.cd.cz Cihak@dkv.lbc.cd.cz
Čtvrtek Červenec 9 12:58:33 CEST 2009


Nemáte pravdu. V pojmu "minimální rozdíl" jistě není nic co by se dalo vykládat různým způsobem. Minimální rozdíl nastane tehdy, když budete mít signál řekněme S5 a přidáte o 10dB. Tam nebude rozdíl žádný. Pokud ale ten signál bude slabý tak že už bude nečitelný nebo tam vůbec nebude (bude těsně pod hranicí slyšitelnosti), zvýšení o 10dB bude znamenat, že bude velmi dobře čitelný (skoro bez šumu) a tomu zase já říkám "maximální rozdíl" :-). U FM takový rozdíl přinese i pouhé zdvojnásobení výkonu - signál pak bude dobře čitelný se zřetelným šumem.

Pokud do hry vstoupí ještě rušení mohou mít přírůstky o něco menší přínos, ale fungovat to bude podobně.

Mimochodem. Ani u velmi drahých zařízení nebývají S-metry správně ocejchovány. A chyby bývají ve stovkách procent. S-metr je pouhý indikátor. Rozhodně nemá ani zdaleka nic společného se skutečným měřením síly signálu. Zkuste si to. Pusťte si signál z generátoru a zeslabte ho až bude na samé hranici čitelnosti. S-metr bude sedět na 0. Pak přidejte 10dB. Na většině zařízení bude s-metr ukazovat tak S6-9 a signál pochopitelně bude zcela čistý. Po zdvojnásobení výkonu S-metr ukáže tak S2-4.

	Martin.

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces@list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces@list.hw.cz] On Behalf Of karel.minarcik
Sent: Thursday, July 09, 2009 12:22 PM
To: hw-list@list.hw.cz
Subject: Re: slysitelnost CB na 692km 


Asi se rozchazime ve slovu "minimalni rozdil". Mel jsem na mysli, ze 4/40W je 10x vetsi vykon ale citelnost prijmu se 10x nezlepsi. Praxe rika neco jineho, kanal nikdy neni uplne cisty, to co predtim sumelo, sumi o neco mene, to co bylo cítelne za R2 je citelne za R3 a se 100W mozna za R4. Za R5 to bude tak s 250W :-), pricemz R4 a R5 je bez problemu pouzitelne ke komunikaci, R3 s obtizemi, R2 misty porozumite, R1 - vite jenom ze tam neco je. KM

>To je nesmysl. 4/40W je rozdíl 10dB. A to už něco znamená. I 
>zdvojnásobení výkonu je sakra znát.
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list@list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list





Další informace o konferenci Hw-list