Zarivka - meranie

Pavel Troller patrol@sinus.cz
Středa Prosinec 2 20:45:39 CET 2009


Zdravím,
 
> > Napriklad zivotnostou [elektronicke predradniky] klasickej tlmivke 
> > urcite nemozu konkurovat.
> 
> Vytrhol som tento vyrok z kontextu. S kontextom suhlasim, ale s touto vetou nie. A to napriek tomu, ze mi predradnik prednedavnom zhorel. Alebo prave preto.
> 
> Ten moj zhoreny bol uplne ocividne mizenej kvality. Ale to predsa neznamena, ze kazdy predradnik z principu musi byt mizerny. Ano, bohuzial, ak vznikne tlak trhu, tak sa tie mizerne bohuzial presadia, ale nemusi to byt principialne tak. 
> 
> Mimochodom, urcite si pamatas klasicke socialisticke "neonky" plne oleja, vrciace ako besne, poblikavajuce atd. Viem, ze to je ine nez zhoriet plamenom a dymom, ale podla mna ano to tiez nie je korektna, 100% funkcnost.
> 

Tak k tomu jen jedna příhoda:

Když mi bylo asi 16, chodil jsem do tanečních, ještě s jedním kamarádem, kdesi na dolním konci Vinohradské v Praze. Jednou se nám po tanečních ještě nechtělo domů a zašli jsme do právě přestavovaného vestibulu podchodu Muzeum. Na hromadě sutin jsme tam našli vyhozená použitá zářivková tělesa, evidentně sundaná ze zdi a určená k likvidaci. Byly v nich i trubice. Klasická socialistická konstrukce, tlumivka + kondenzátor, ještě ty pěkně tlusté 40W trubice. Bylo mi toho líto a tak jsem jedno to těleso i s trubicemi "znárodnil". Doma jsem si je, přes protesty rodičů, pověsil na strop. Obě trubice byly funkční. Jedna byla "teple bílá", druhá "studeně" (tj. trošku do modra). Tak, a teď k té pointě:

TO TĚLESO DODNES SVÍTÍ, VČETNĚ JEDNÉ TRUBICE. Ta studeně bílá, tuším že Philips, po čase odešla. Ale ta teple bílá, výrobek TESLA Holešovice, svítí dodnes a nemá na sobě sebemenší známky opotřebení (např. zčernalé konce). Vydržely dokonce i oba stařičké bakelitové startéry, které pocházely z dob ještě výrazně starších, a to z rekonstrukce zářivkového osvětlení v mé bývalé ZDŠ. Z jednoho jen vypadlo papírové krycí víčko. Taky se asi po 20 letech rozpadl na kusy a spadl na zem plastikový průhledný kryt svítidla. Ale ten základ je dosud plně v provozu a tedy té zářivce je, nebudu-li uvažovat neznámou dobu provozu v tom podchodu, minimálně 30 let a svítí prakticky každý večer. A nebručí, nebliká a olej z kondenzátoru nevytekl :-). 

A teď, upřímná otázka: Domníváte se, že ze dnes zakoupeného svítidla, např. s elektronickým předřadníkem, bude za 30 let fungovat alespoň ... ... šroubek :-) ?

Zdraví Pavel



More information about the Hw-list mailing list