Sklokeramicka varna deska, novy sporak, IN?

APA navrhpcb@gmail.com
Neděle Srpen 9 17:39:52 CEST 2009


to jsme mi to moc neulehcil jestli tenko ci tlustostenne :-)

A kdyz bude mirne prohnute dno (na starem hrnku), bude to vadit? Spis
bych rekl, ze to bude vadit na sklokeramice, nevim, jak daleko pusobi
ty magneticke proudy zde?

Ad zvuky - tam byla zminka v souvislosti s nadobim, jakoby nektere
vyvolavalo zvuky a jine ne...

2009/8/9 Pavel Hudecek <phudecek@tiscali.cz>:
> To je otázka priorit. Já osobně za jednu z důležitých výhod indikčního
> vaření považuji velkou rychlost odezvy. Ta se ovšem silným dnem eliminuje.
> Zda při tom bude účinnost 88, nebo 91 %, mě celkem netrápí. Autor návodu
> naopak směřuje k vyšší účinnosti.
>
> Zvuky souvisí s modulací. Typicky 100 Hz od usměrněného napájecího napětí,
> příp. ještě jiné frekvence, např. z regulace, případně oscilace regulace
> rozlaďováním. Např. u dříve diskutovaného vařiče za 1 kKč je slyšet bzučení
> 100 Hz, regulace je u stupňů 1, 2 pomalá ON-OFF, takže frekvence slyšet
> přímo není (je tak pomalá, že mi to často vadí) a 3 a výše se reguluje
> rozlaďováním.
>
> Kdysi jsem ale měl vařič (výrobce Stella, koupen v Diamantu v r. 1990 za
> 1200 Kčs), ten ve výkonovém režimu (ekvivalent dnešního "ohřev") reguloval
> jen rozlaďováním a někdy docházelo k vrčení-pískání s proměnlivou frekvencí
> závislou na obsahu a teplotě hrnce. V tepelném režimu (ekv. "smažení") také
> přerušoval - a teplota v porovnání s tím novým seděla poněkud lépe (na novém
> se např. při "70" vaří voda).
>
> Závěr: Někdy se hodí silné nádobí, jindy tenké. Určitě doporučuji mít
> obojí:-)
>
> PH
>
> From: "APA" <navrhpcb@gmail.com>
> Prochazim si navod k obsluze _indukcniho_ sporaku (nakonec jsem prece
> jen nasel u AEG-Electrolux volne stojici) a tam pisou cituji:
>
> Dno nádoby musí být co _nejsilnější_ a nejplošší.
>
> Nyni jsem trochu zmateny. Ma to mit dvojite dno nebo spise slabe?
>
> A pry nektere nadobi vydava "zvuky", coz neni na skodu, no nevim, co
> to muze byt za zvuky?
>
> 2008/12/19 Pavel Hudecek <phudecek@tiscali.cz>:
>
>> Nejlépe funguje obyčejné, levné, tenké smaltované nádobí.
>>
>> Souhlasím se zkušenostmi manželky M. Sempola. Jen doporučuji pro dlouhé
>> vaření používat regulaci výkonu (ne každá deska ji ale umí). Zapomnětliví
>> lidé také ocení časovač. Prakticky většina mého vaření probíhá stylem
>> "zapnu, po uvedení do stabilního varu odejdu, ... přijdu k hotovému jídlu
>> (zapomenu, přijdu k hotovému, ale studenému).
>
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list@list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>



Další informace o konferenci Hw-list