OT: *nixovska trojica, was: Jazyk JAL

Jan Waclawek konfera@efton.sk
Středa Březen 26 09:56:44 CET 2008


Dakujem za vysvetlenie.

Napadlo na par rypavych odpovedi v duchu toho Vaseho vtipku, ale dnes je tak krasne... ;-))))

wek

----- Original Message ---------------

Subject: Re: OT: *nixovska trojica, was: Jazyk JAL
   From: Pavel Troller <patrol@sinus.cz>
   Date: Tue, 25 Mar 2008 22:59:47 +0100
     To: HW-news <hw-list@list.hw.cz>

>Zdravím,
>
>> Jednoduche,
>> - configure, jednak umoznuje nastavit nejake uzivatelsky ovlivnitelne parametry budouciho prekladu, ale hlavne zjistuje jake prostredky  jsou na danem PC k dispozici, napriklad zjisti jaka verze gcc je na PC a kde jsou ulozeny include atd.
>
>Ano, tak to je. Je¹tì doplním, ¾e configure je shellový script, generovaný zvlá¹tním nástrojem, øeèeným autoconf, který je¹tì pou¾ívá pomocné nástroje, jako jsou automake, autoheader, aclocal atd. Dohromady se jim øíká auto-tools. Døíve, pokud tato mo¾nost nebyla (nebo pokud nìkdo dosud na ni nepøe¹el), bylo tøeba ruènì editovat Makefiles (které v auto-tooled balíku vùbec nejsou, jen jejich ¹ablony Makefile.in, ev. Makefile.am a které configure právì vyrobí). Pamatuji na to z
>cca 90. let, tehdy autotools nebyly a editace Makefile zabrala tøeba i nìkolik hodin, ne¾ jste zjistili v¹echny nuance va¹eho systému. 
>
>Prý se pracuje na dal¹ích nástrojích z rodiny auto*, jako je autodesign (samoèinný návrh struktury programu, volby vhodného jazyka, definice datových struktur, tøíd, metod atd..), autocode (automatické generování zdrojového textu), autodebug (automatické nalezení a odladìní chyb) a autorun (automatické pou¾ití vzniklého programu). Pak u¾ budou poèítaèe zcela sobìstaèné a nebudou tøeba ani programátoøi, ani u¾ivatelé :-) . Vznikl v¹ak problém v tom, ¾e na tvorbu tìchto nástrojù jsou evidentnì tøeba právì tyto nástroje, a jeliko¾ dosud nejsou k dispozici, projekt nabírá velké zpo¾dìní :-).




Další informace o konferenci Hw-list