OT: *nixovska trojica, was: Jazyk JAL

Pavel Troller patrol@sinus.cz
Úterý Březen 25 22:59:47 CET 2008


Zdravím,

> Jednoduche,
> - configure, jednak umoznuje nastavit nejake uzivatelsky ovlivnitelne parametry budouciho prekladu, ale hlavne zjistuje jake prostredky  jsou na danem PC k dispozici, napriklad zjisti jaka verze gcc je na PC a kde jsou ulozeny include atd.

Ano, tak to je. Ještě doplním, že configure je shellový script, generovaný zvláštním nástrojem, řečeným autoconf, který ještě používá pomocné nástroje, jako jsou automake, autoheader, aclocal atd. Dohromady se jim říká auto-tools. Dříve, pokud tato možnost nebyla (nebo pokud někdo dosud na ni nepřešel), bylo třeba ručně editovat Makefiles (které v auto-tooled balíku vůbec nejsou, jen jejich šablony Makefile.in, ev. Makefile.am a které configure právě vyrobí). Pamatuji na to z
cca 90. let, tehdy autotools nebyly a editace Makefile zabrala třeba i několik hodin, než jste zjistili všechny nuance vašeho systému. 

Prý se pracuje na dalších nástrojích z rodiny auto*, jako je autodesign (samočinný návrh struktury programu, volby vhodného jazyka, definice datových struktur, tříd, metod atd..), autocode (automatické generování zdrojového textu), autodebug (automatické nalezení a odladění chyb) a autorun (automatické použití vzniklého programu). Pak už budou počítače zcela soběstačné a nebudou třeba ani programátoři, ani uživatelé :-) . Vznikl však problém v tom, že na tvorbu těchto nástrojů jsou evidentně třeba právě tyto nástroje, a jelikož dosud nejsou k dispozici, projekt nabírá velké zpoždění :-).

S pozdravem Pavel Troller



Další informace o konferenci Hw-list