Re: Alternátor a měření otáček

Juraj Michálek michalek@toolsquare.com
Úterý Leden 29 08:18:04 CET 2008


Zrovna sa hram s otackomerom zo svojho auta. Tiez pouziva oko cidlo alternator, avsak s tym, ze je z alternatoru pouzity zvlastny vyvod (W) - pravdepodobne jedna faza pred usmernenim (ale nemam to overene na 100%). V otackomeri je signal jednocestne usmerneny a osetreny C 4n7. IO je pouzity od firmy NEC: C1006C. Vystupom su konstantne zaporne impulzy s meniacou sa Toff. Pri otackach pod 1000 ma otackomer zvysene poziadavky na amplitudu vstupneho signalu - normalne mu staci cca 15V pri nizsich otackach ako 1000 potrebuje aspon 18Všš. Na budenie pouzivam bezny rozmietany sinusovy generator.


S pozdravom
Juraj Michálek
www.toolsquare.com
ICQ: 209 598 598
  ----- Original Message ----- 
  From: Šula Miloš 
  To: HW-news 
  Sent: Tuesday, January 29, 2008 8:05 AM
  Subject: Alternátor a měření otáček


  Dobrý den,
  ve jedné firmě máme měřič otáček, který snímá otáčky stroje alternátorem. Potřebují tam postavit zařízení, kterým občas ty otáčky nasimulují, kvůli ověření funkce/přesnosti. Postavil jsem tedy DDSku řízenou uP a na výstup dal MOSFET, který připojuje podle frekvence externí stabilizovaný zdroj na vstup zařízení snímající otáčky ( místo alternátoru ). Vše funguje bez problému, ale jen do chvíle , kdy je potřeba nastavit otáčky cca pod 500Hz, kdy začne zařízení ukazovat nesmysly. Výstup ze simulátoru je obdélník namodulovaný na ss napětí, výstup z alternátoru je 3 cestně usměrněné napětí bez filtrace( v podstatě ss napětí s namodulovanýma kladnýma špičkama sinusovky ).  Bohužel k zařízení měřící otáčky není schéma a nelze ho rozebrat, takže netuším zda je tam nějaký vstupní filtr, nebo zda při nižších otáčkách měří zařízení délku periody namísto počtu impulsů a problémy tak dělají strmé hrany obdélníku, kterých se nemůže zařízení "chytnout".
  Rád bych znal Váš názor jak jsou tyto měřiče konstruovány na vstupu, pokud jste se s podobným zařízením na měření otáček setkali.

  děkuji
  Miloš Šula


------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
  Hw-list@list.hw.cz
  http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20080129/dc527061/attachment-0002.htm 


Další informace o konferenci Hw-list