Kondenzatory v pulsnich zdrojich?

Vláďa Anděl vaelektronik@vaelektronik.cz
Pátek Leden 18 23:46:48 CET 2008


Sice pozdě, ale přece :-) Jestli chcete step down s nízkou vlastní spotřebou a z běžně dostupných součástek, připravuju zrovna článek do PE a jedno schémátko jsem dal sem
http://vaelektronik.cz/fotky/stab.gif
Jen stručně: 556 je CMOS (jak jinak) D1 je modrá :-)), její teplotní závislost se trochu kompenzuje s T1. První časovač dělá pilu, druhý je jako komparátor, T1 regulační zesilovač a D1 s T1 dělá ref. napětí. T2 zvyšuje strmost přechodu 0-1 (naspátek to dá dost proudu). Pokud místo komplementárního T3 dáte P FETa diodu, vyhodíte L1, L2, D2, D3. Pokud použijete tranzistor s menší kapacitou (s menším proudem), nemusí tam být ani T2. T4, T5,  C4, R6 je nadproudové omezení (snímá úbytek na sepnutém horním T3) a taky není povinné. Takže vám zůstane jen pár součástek za pár korum. Příkon řídící části při 50 KHz byl 2,5 mA, ale záleží na kapacitě T3 a na frekvenci. Vstupní napětí okolo 12V a tak jak je to udělané, výstupní 5V a proudové omezení 1,5A.
Anděl

  ----- Original Message ----- 
  From: Pavel Hudecek 
  To: HW-news 
  Sent: Thursday, January 17, 2008 3:19 AM
  Subject: Re: Kondenzatory v pulsnich zdrojich?


  Použijte co nejvyšší rozumnou frekvenci a maximální indukčnost, kterou dané zapojení při této frekvenci snese. Pak budou elyty zatěžovány minimálně. Vzhledem k malému proudu stojí za zvážení taky použití foliových kondenzátorů. Případně použít elyt a k němu paralelně pro jistotu ještě foliový.

  Foliový kondenzátor je také dobrá volba pro vstup - Tam bude pulzní zatížení ještě větší. Střídavou složku výstupního proudu můžete totiž indukčností výrazně snížit. Teoreticky až na 0, prakticky na jednotky procent. Vstupní proud ovšem představuje přerušovaný proud výstupní.

  Ale asi si s tím kvůli 150 mA nelamte hlavu a dejte tam nějaký 1ampérový elyt a máte vystaráno. Indukčnost dejte takovou, s jakou má daný obvod při běžném proudu nejvyšší účinnost, nebo jakou doporučí vzorec z datasheetu :-)

  Zajímavá otázka pro ostatní: Má někdo zkušenosti s keramickými kondenzátory o kapacitě řádu jednotek až desítek uF a jejich použití ve spínaných zdrojích?

  PH

    From: k.novo 
    Ceka me navrh 3-4 desek, ktere vsechny budou mit napajeni cca  12V, ci presneji 10-18V (dlouhe napajeci vedeni), hrubym vypoctem bute typicka spotreba 50mA , spickove az 100 respektive v jednom pripade 150mA na 5V, aby to bylo jeste komplikovanejsi tak v nekterych okamzicich muze spotreba klesnout az na 20mA.
        Melo by jit o zarizeni typu nainstalujete, zaponente i archeologove by ho meli najit funkcni, tedy presneji pobezi 7/24 a pokud mozno 10-20 let :-).
     Prvni variantou je pouzit klasicke linearni usmernovace, pro ktere hovori  cena
      a    jednoduchost navrhu, proti je efektivita a energeticka narocnost. Preci jen  50mA na 5V je za 10 let 22kW/h a na 12V  53kW/h.
     Druhou variantou je nejaky ten pulsni menic, pro ktery hovori vyssi energeticka efektivita, proti vyssi slozitost, vyssi cena a prave otazky zivotnosti elitu.
    Diky malemu vykonu a instalaci uvnitr lze predpokladat provoz pri celkem soldnich teplotach 10-30C.
    Jake reseni napajeni doporucujete?


------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
  Hw-list@list.hw.cz
  http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20080118/7a9ce6c2/attachment-0002.htm 


Další informace o konferenci Hw-list