Doporucte rychly MCU s poctivymi porty

Pavel Hudecek phudecek@tiscali.cz
Neděle Říjen 21 00:37:16 CEST 2007


> hrst otazok
Však ono to bylo částečně míněno i jako víkendový námět k diskusi:-)

> MIPS, assembler, více procesorů, budiče ...
Samozřejmě řešení je více, ale celkové okolnosti si žádají výkonnější MCU s velkou RAM

> LEDky a displeje
Ty byly spíš jako příklad, zde je aplikace úplně jiná a nemá býti zveřejněna.

Jinak u těch displejů zásadně rozlišuji mezi bastlením a vývojem pro sériovou výrobu - tam nesmí být překročeny max hodnoty z DS. Společné konce displejů SA obvykle živím z tranzistorů. Spolehlivost taky občas testuji v extrémních podmínkách. V příloze je výsledek jednoho takového hodinového pobytu při teplotě 120 °C za trvalého zobrazení 88888 - zařízení vydrželo a i na konci vykazovalo správnou funkci, ale kontaktní pole již znovu použít nejde:-)

Extrémní bastlící případ pak byl pokus, který jsme uskutečnili před několika lety na táboře - cílem bylo zjisitit, kolik sedmisegmentovek utáhne 90S2313: Výsledkem bylo, že nejdřív došlo místo na kontaktním poli, po připojení dalšího došly porty, ale jas byl stále dobrý, i když už to nebylo ono. Celekem tedy 7 míst po 8 segmentech (vč. tečky). Procesor ani nebyl nijak zásadně ohřátý, takže trápení pokračovalo zvyšováním napětí. Zajímavé je, že při asi 10, nebo 12 voltech zhasnul, ale po vypnutí a zapojení na 5 zase běžel:-)

> Důvody existence blbých portů
Nějak jsem si myslel, že právě kvůli malému napětí a velké rychlosti budou mít ty tranzistory malý vnistřní odpor. Navíc mi připadalo, že mezi těmi miliony tranzistorů bude pár desítek třeba stokrát větších zanedbatelné.

Obecně bych se ale rád dopátral nějakého 32bitu, který by měl porty dle mých představ. Když ho použiji do zařízení, které se má vyrábět ve velkých sériích (což je tento případ), určitě to výrobce potěší a třeba jich časem bude dělat více typů.

PH

  From: Jan Waclawek 
  Nemam odpoved, ale za hrst otazok, snad Vas tym nenahnevam :-)

  Co je to MIPS? Dhrystone-MIPS, alebo len jednoducho megahertze hodin? Nejde ten vykon nahnat inak, napr. pouzitim chytrejsich algoritmov, asembleru v klucovych bodoch, jednocipu s akceleracnym hardware pre niektoru kriticku operaciu? Nejde to rozdelit do viacerych jednocipov? V com presne je problem s pouzitim externych budicov, teda okrem Vaseho zleho pocitu?

  Inak, LEDku mozete pokojne pripojit k akemukolvek portu co vie aspon 1-2mA, dnesne LEDky uz pri takom prude svietia na indikacne ucely dostatocne. A ci Vam ide o multiplex? Kolko takych vysokoprudovych pinov potrebujete? Ste si vedomy obmedzenia na celkovy prud, t.j. ze ani v tom AVRku nemozete potiahnut desiatky miliamper zo vsetkych pinov naraz? Teda, moct mozete, ale take zariadenie by som nechcel kupit...

  Inak dovodov preco na tych ultramodernych jednocipoch nie su vysokoprudove vystupy je zrejme jednak v dopyte po takych vystupoch (ak by bol vyznamny dopyt, tie vystupy tam su), druhak po nesmiernej snahe stlacit ich cenu na absolutne minimum (ergo setrit plochou kremika, ty 32-bitov znamena vyrazne vacsiu plochu takze sa usetri na vystupnych tranzistoroch), tretak v nizkych napajacich napatiach (tranzistorom co ma urcity odpor v zopnutom stave sa da pri troch voltoch pretlacit len zhruba pol tolko prudu nez pri piatich).
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20071021/a86d4a25/attachment-0002.htm 
------------- další část ---------------
Netextová příloha byla odstraněna...
Jméno: 120.JPG
Typ: image/jpeg
Velikost: 50682 bytes
Popis: [žádný popis není k dispozici]
Url : http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20071021/a86d4a25/attachment-0002.jpeg 


Další informace o konferenci Hw-list