ked uz analogarina...

Jan Waclawek konfera@efton.sk
Čtvrtek Listopad 15 10:14:10 CET 2007


Hm, zrejme neviem co je to idealny transformator (a tiez som este nepocul to s tym L1/L2 bliziacim sa nekonecnu) - ja som myslel taky, ktory nema parazitne kapacity a odpory; avsak s lubovolnym vazbovym koeficientom (relativne malym) aj indukcnostami. Podobny problem ako tento je napr. u beznych pasivnych RFID.

Mimochodom, tiez prilis nerozumiem co presne nazyvate M, pretoze z toho co si pamatam, ma M rozmer indukcnosti, takze to nemoze byt len akysi "prevodovy koeficient". Nevedeli by ste ma odkazat na nejaku literaturu, prosim?

wek




----- Original Message ---------------

Subject: Re: ked uz analogarina...
   From: Pavel Troller <patrol@sinus.cz>
   Date: Wed, 14 Nov 2007 22:21:50 +0100
     To: HW-news <hw-list@list.hw.cz>

>> ... tak dnes sme riesili - a nevyriesili - s kolegom taku pomerne jednoducho znejucu ulohu, ktora sa da zredukovat na toto: aka je vstupna impedancia (idealneho) transformatora s cievkami L1 a L2, vazbovym koeficientom M a so sekundarom zatazenym odporom R?
>> 
>Zdravím,
>  nu, pokud je to IDEÁLNÍ transformátor, tak pokud vím, ten má v definici, ¾e L1 a L2 se blí¾í nekoneènu, tak¾e pak Zi=M*Zo, tj v na¹em pøípadì M*R.
>  Pokud je to "èásteènì reálný" transformátor, tj. L1 a L2 jsou koneèné, tak impedance bude zále¾et na frekvenci.
>  1) Pro signály blízké DC bude rovna SS odporu primáru (R se vùbec neuplatní)
>  2) Pro signály z pracovního rozsahu trafa bude (pøibli¾nì) platit vzoreèek viz vý¹e
>  3) Pro signály s podstatnì vy¹¹ím f ne¾ je pracovní rozsah trafa bude impedance dosti vysoká, nebo» to do té cívky "nevleze" a R se zase skoro neprojeví.
>  Pokud je to "je¹tì reálnìj¹í" transformátor, kde se musí brát v potaz i ztráty v jádøe, tak kromì pøípadu 1) bude výsledná impedance ni¾¹í o reálnou slo¾ku tìch ztrát...
>
>  A kdy¾ u¾ se tu o tom mluví... Znáte gyrátor ? A víte, co bude na vstupu gyrátoru s gyraèní konstantou G=1, kdy¾ na výstup pøipojíme napø. kondenzátor 1 nF :-) ?
>  
>  S pozdravem Pavel Troller




Další informace o konferenci Hw-list