Aky prevodnik chcete do meraca VF?

Cihak@dkv.lbc.cd.cz Cihak@dkv.lbc.cd.cz
Úterý Květen 22 08:31:03 CEST 2007


Hele, já myslím, že to je celkem jedno. Ale mám obavy, že zbytečně přeháníte potřebu rozlišení. Linearita převodu AD8307 kolísá o 0.5dB. Jak psal Balu, kompenzací v procesoru to lze vyhnat na cca 0.2 dB. Ale... Upřimně kdo z těch lidí, kteří to budou chtít stavět mají možnost použít referenční přístroj s takovou přesností ? Obávám se, že s vyjímkou Balua nikdo. Dále převod AD8703 kolísá v závislosti na frekvenci v rozsahu 1 - 200MHz cca o 1dB. To nijak nezkompenzujete - leda že by se zároveň měřil i kmitočet a v procesoru byla převodní tabulka. Ovšem AD8307 je zchopen měřit od uW a už vidím jak měříte kmitočet při tak slabých signálech, jak se při silnějších signálech chytá čitač na harmonické apod... Prostě toto považuji za nereálné.
Dále má charakteristika AD8307 mezi kmitočty 200 - 500MHz pokles o cca 3dB. Toto by se patrně dalo kompenzovat vhodným uspořádáním vstupního obvodu - to by právě byla ta fajnová prácička pro Balua :-).

Co jsem tím vším vlastně chtěl chtěl říci ? Že reálná přesnost takového měřáku (pokud bude dobře udělaný) je cca 1 dB. Je zcela zbytečné používat šíleně přesné převodníky. Někdo tu psal, že 10ti bitovým pčevodníkem rozliší 0.12 dB. Podle mého názoru je to naprosto dostatečné. Nejde tu o cenu, ale reálnou využitelnost takového převodníku.

Dále pokud uvažujeme o měření až do 2,5 GHz bude patrně třeba použít dva různé převodníky - pro nízké kmitočty do 200MHz AD8307 a pro vysoké např. AD8313, který chodí od cca 100MHz. Pak by bylo možné se vykašlat na kompenzaci poklesu nad 200MHz u AD8307. Toto uspořádání by bylo patrně nejlepší řešit dvěma vstupy. Každý by měl své vlastní převodní tabulky, kompenzace apod.

Při konstrukci HW by bylo dobré nezapomenout na analogový měřák a analogový výstup pro další zpracování (dva OZ pro oddělení).

Možná už dnes existují lepší detektory. Já jsem se v těchto věcech hrabal naposledy před cca 2ma lety. Třeba má Balu v rukávu chytřejší řešení. Otázka ale je zda bychom byli schopni takový detektor zaplatit. Cena obvykle stoupá s přesností dost nelineárně :-).

Martin.

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces@list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces@list.hw.cz] On Behalf Of andrej jancura
Sent: Tuesday, May 22, 2007 7:45 AM
To: HW-news " 
Subject: Aky prevodnik chcete do meraca VF?


Ahojte,

zaujemcov o stavbu VF detektora by som sa chcel spytat ci chcu prevodnik za 20USD alebo za 10USD? Kedze toto je kriticka suciastka, chcel by som vediet, ktoru verziu si mam zhanat.

Ja osobne by som dal ten drahsi, ma lepsie rozlisenie, jeden kanal naviac a mam ho v supliku.

A.



Další informace o konferenci Hw-list