[OT] : klimatizace

Pavel Novotný novotny.pp@atlas.cz
Čtvrtek Červenec 26 12:55:18 CEST 2007


Presne to je blbe, to se bude libit. :-)
Nedavno jsem v TV videl, nějakého pseudoekologa, který v CR za 70M (nevim zda vcetne nebo + dotace)postavil slunecni elektrarnu a pochvaloval si co uvelal pro Zemi a jak moc ekologicky bazmek vybudoval, vzhledem k tomu, že to cele měli postavene na drevěných stojanech tak počítam že i pri 15kč/kWh bude ekonomicka návratnost nikdy (do 10let jim to uhnije a spadne ), o ekologicke radeji nemluve.

Pokud jde o klimatizace tak nejde ani tak o absolutní čísla, ale o trendy a rezervaci vykonu. Diky cenám je topení elektrinou na ustupu a primotopy v nezateplenych baracich si hned tak někdo dovolit nemuze, akumulace svým způsobem pomaha vyrovnávat vykon a spotřebu soustavy. Dasim faktem je skutečnost, ze vyvoj teplot v zime je takovy, ze zima je hlavne v noci a to rada vyrob a kancelarskych prostor "nejede". Naopak v letnich mesicich je vedro hlavne ve dne a to v době kdy kanceláře, stavebni vyroba a ostatní jedou na plno.
Pokud je pravda, ze 1C dela na klimatizacích v CR 100MW tak stoupne teplota o 3C a ono to sezere jeden elektrárenský blok a to v nejnevhodnejsi době a bez vlivu na regulaci , není co vypnout. Koneckoncu viz USA a jejich letni problémy.


Pokud jde o energetickou bilanci lidstva tak: 

Energetický otrok je slovní spojení z oblasti energetiky, které zdůrazňuje výrazný nepoměr mezi mezi tzv. energetickou potřebou (tedy, přísunem energie, kterou každý člověk ke své existenci nezbytně potřebuje) a energetickou spotřebou.

Současná roční světová spotřeba energie činí asi 4,6×1020 J, tedy asi 72 GJ na hlavu a 198 MJ na hlavu a den[1]. Průměrný denní energetický příjem člověka je asi 2500 kcal (10,46 MJ). Z toho je větší část spotřebována samotným metabolismem a cca 650 kcal (2,7 MJ) může být proměněna v přímou fyzickou práci. Současná spotřeba energie odpovídá asi dvacetinásobku primární energetické potřeby. Jedná se o průměrnou hodnotu, která v některých rozvojových státech (Konžská republika, Myanmar, …) klesá na třetinu; naopak ve Spojených státech amerických činí 140-násobek. Mluví se tedy o tom, že průměrný Američan má k dispozici 139 energetických otroků. Už jen pro rozsvícení 100 wattové žárovky je potřeba jeden energetický otrok.

Jiný příklad vychází z energetické bilance ropy. Jeden barel ropy může poskytnout energii o hodnotě zhruba 6,2 GJ. To odpovídá asi 2 300 dnům (6¼ roku) lidské práce. Energie z jednoho litru benzínu nebo jednoho krychlového metru zemního plynu představuje asi 37 milionů Joulů. To odpovídá asi dvou týdnům lidské práce. Převedeme-li takto roční světovou spotřebu, zjistíme, že odpovídá roční práci 460 miliard lidí. Řečeno jinak, každý člověk na světě spotřebovává energii rovnou práci 72 lidí - má tedy 71 energetických otroků.[2]

Zajimavy je graf vyvoje energeticke náročnosti od roku 1900
http://www.our-energy.com/uvod-do-zdroje-energie_cz.html




-----Original Message-----
From: hw-list-bounces@list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces@list.hw.cz] On Behalf Of gatilo
Sent: Thursday, July 26, 2007 11:44 AM
To: HW-news
Subject: Re: [OT] : klimatizace

 26.7.2007, 11:40:37

energeticka narocnost vami navrhovanych reseni mnohonasobne prekroci
vzniknuvsi uspory na topeni a chlazeni.
Takze by se to mohlo ujmout. :-(

S pozdravem Pavel
  mailto:gatilo@centrum.cz

--
Jan Waclawek napsal:

> Jan Waclawek wrote:
>> Ale da sa na to ist aj inak: ak by sa "narovnala" zemska os, mali by sme 
>> tu stale jar (ci jesen)...

> Napadlo ma este jedno riesenie, teplotu dost dobre vyrovnavaju aj 
> oceanske vody, takze treba rozobrat kontinenty a preusporiadat ich tak,
> aby v miernom pasme vznikli pasy zeme v smere rovnobeziek, tak 200-300km
> siroke...

> wek
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list@list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list

 

_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list@list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list



__________ Informace od NOD32 2422 (20070726) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz





Další informace o konferenci Hw-list