Ochuzený uran

k.novo k.novo@seznam.cz
Úterý Červenec 10 00:29:50 CEST 2007


Urna je spolek "tupich" svalovcu, ktere zajima posilovna a zenske, problem budete mit s zcela jinymi urady.

Ono to je jako s jadernymi zbranemi, v 50. letech utocili cele divize na oblasti kam jejich velitele chvili pred tim soupli nejakou tu jadernou prskavku. Jak USA tak CCCP meli jaderne delostrelectvo a vsadim se ze i jaderne rucni granaty :-). Dotahli to az k ruske bombe Car coz bylo 57MT odpalenych v atmosfere. Pak se neco zmenilo a vsichni se zacali radioaktivity bat jak cert krize, u nas vas dnes zavrou pomalu i za miridla silneji natrene svititi barvou.

S ochuzenym uranem to je podone, americka armada mela tisice tun ochuzeneho uranu jako odpad po vyrobe jadernych zbrani a hledalo se pro nej vyuziti. Na prvni pohled je to sympaticky kov s vysokou hustotou {vice nez 19t/m3} a tak se znej delalo kde co,predevsi protitankove streli a rakety. Pak vsak prisla valka v zalivu a v Jugoslavii , kde americti soudruzi vystrileli cca 300t tohoto kovu v munuci, najednou tu byl problem, ktery se pres vsechnu snahu nepodarilo tak uplne zamest.

Cast odborniku tvrdi, ze za tzv. syndromem valky v zalivu je prove ochuzeny uran, videl jsme studie, ktere prokazaly vyskyt uranu v telech obyvatel byvale Jugoslavie.
 Jinak receno ochuzenemu uranu stalo to co azbestu uz se nepouziva, ukazkovym prikladem jsou letadla Boeng, nebyt lobingu americke vlady nesmela by jiz tato letadla na evropska letiste :-)

Pokud se na ochuzeny uran podivame z pohledu ceske legislativy, tak aktivita ochuzeneho uranu je 50.4 MBq/kg coz je 60% puvodni aktivity a  jde tedy o latku podlehajici jadernemu zakonu. Neni to moc , ale jako alfa zaric pod posletli to staci.
Pak tu mame dalsi podstatnou vec, uran je aktinoid a tak se nelze divit tomu, ze je chemicky toxicky a karcinogeni. Nektere slouceniny uranu, jako uranyl jsou na vysoce tokxicke, ze 1mg dokaze zabit potkana (LD50 5mg/kg).

Suma sumarum uchuzenny uran vam dnes jiz  nikdo legalne, bez povoleni, neproda a i armada USA zvazuje jeho nahrazeni wolframem :-)

 

>takze bych se zeptal u jachtaru a u Boingu

urna se zrovna o toto urcite zajimat nebude





Další informace o konferenci Hw-list