Uspory energie - navrh zarizeni?

k.novo k.novo@seznam.cz
Neděle Červenec 8 22:58:43 CEST 2007


Rad bych znal vas nazor, respektive rad bych vedel jak postupujete pri navrhu zarizeni z pohledu naroku na energie. Nejsem zadny ekoterorista, ale nemam rad plytvani, take jsem elergicky na vedeni CEZu a tak se snazim myslet usporne. Nejsem si vsak zcela jist kde zacinaji uspory pro uspory, proto tento vice mene filosoficky dotaz.

Zrovna navrhuji zarizeni v kterem potrebuji pro cidla referencni napeti 5V 10mA s trochu solidnejsi presnosti a teplotni stabilitou, pricemz realne potrebuji cidla napajet cca 500ms kazdych 300s. Napeti pro cidla se ziskava z 12V pres odpor 1k pomoci TL431A . Pokud to necham napajene porad tak to za rok sezere cca 1kW/h. Mohu napajeni pro tuto cast zapinat pomoci MCU jen na dobu kdy to potrebuji, ale to vyrobni cenu zarizeni prodrazi o cca 6Kc. Zarizeni se vyrobi cca 1000ks a ted babo rad, mohu v pristich 10letech usetrit svetu cca 10MW/h, ale nasi firmu to bude ted stat 6000Kc :-). Dalsim aspektem muze byt vliv prerusovaneho napajeni na zivotnost cidel, ale to je jiz zcela ve hvezdach.
Kdyz o tom tak premyslim tak se nedivim velko vyrobcum, ze delaji tak nenazrane kramy, v milionovych seriich se vyplati usetrut i jeden odpor a jeden tranzsitor.



 

 






Další informace o konferenci Hw-list