Problem s Li-ion

Doležal Dušan Dusan.Dolezal@zoner.cz
Úterý Srpen 1 15:33:47 CEST 2006


Mel bych dotaz na mekoho kdo ma zkusenost s Li-ionkama. Kolega si z USA dovezl fotak a je tam nejaky problem s baterkou, takze mi to donesl abych se na to mrknul. Kde jak to koupil tak to zkousel a udajne uspesne cvaknul nejakych 5 fotek, potom lehla baterka. Protoze nabijecka ma pochopitelne americkou vidlici tak to jeste v hotelu zkousel nabit, vsechno svitilo tak jak melo ale nabijeni se vubec neukoncilo a hlavne po vlozeni baterky delal fotak mrtveho brouka.

Jako prvni jsem samozrejme meril napeti na baterce, a prekvapive jsou na ni zhruba jen 2V, coz je zatracene malo (je evidentne slozena ze dvou clanku, neb je na ni uvedene napeti 7.4V). Nabijecka je nastesti spinana s rozsahem 100-240V, takze stacilo sehnat redukci na euro vidlici (tedy ne ze by to bylo nejak snadne... :-)), po vlozeni baterky se sice rozsviti kontrolka dobijeni, ale napeti na nabijecich pinech je skoro nulove (0.02V). Vubec netusim jak se ta baterka mohla dostat do tohoto stavu, zvlast pokud s ni tesne pred tim fotak chvili fungoval, ocekaval bych ze by mela zapracovat ochrana proti vybiti.

Ted par dotazu:

- myslite ze je ta baterka kaput?
- ma smysl se nejak pokouset ji nabit, treba aspon ze zacatku nejakym velmi malym proudem? Nebo nejak jinak?
- pokud se o to budu pokouset, mam si pro jistotu vzit plynovou masku a obout tretry? :-)))
- jak se vlastne dodavaji nove Li-ionky, nabite? Mam za to ze ano a nasvedcovalo by tomu i to, ze se nabijecka vubec nesnazi tu baterku zacit nabijet.

Dusan Dolezal



Další informace o konferenci Hw-list