OT upornost uspornyh zarovek ( bylo Lampa s vrtuli )

mjfox@centrum.cz mjfox@centrum.cz
Čtvrtek Září 8 12:51:17 CEST 2005


"Vicemene ziskova zalezitost" - to je co?

Elektrinu vyvazime pod cenou, vyroba se nemuze snizit z nekolika duvodu, mezi nimi je i Temelin (prece ho nezbourame nebo nezavreme, kdyz uz nas stal 2x tolik, nez se puvodne planovalo) a tezba uhli (nemuzeme prestat tezit, stoupla by nezamestnanost).

Dnes energii pod cenou vyvazime a jednou (az nam dojde uhli) ji budeme draze dovazet.

http://www.hnutiduha.cz/publikace/infolisty/energetika/vyvozy/vyvozy.htm

[citace]

Podle poslední zveřejněné analýzy ministerstva průmyslu a obchodu z roku 1999 průměrné výrobní náklady elektráren ČEZ pro dodávky na úrovni velmi vysokého napětí činí 864 korun na megawatthodinu. Náklady na tzv. systémové služby, dispečink a přenos, které společnost účtuje pouze českým zákazníkům, jsou vyčísleny 181 Kč/MWh.

Cenu, za kterou ČEZ může prodávat elektřinu domácím distribučním společnostem, určil Energetický regulační úřad pro rok 2001 na 1 232 Kč/MWh.

Vývozní cenu ČEZ oficiálně tají. "Cenu nesdělujeme", odpověděl na dotaz tisku mluvčí společnosti [13].

Podle neoficiální analýzy, která údaje převzala z celních deklarací, průměrná cena vývozů za rok 1999 dosáhla 660 Kč/MWh [14]. V posledních měsících s rostoucím objemem vývozu cena výrazně poklesla. Ani v roce 2000 nedošlo k obratu. Bývalý generální ředitel ČEZ Stanislav Svoboda v lednu 2000 přiznal, že cena za "některé vývozy" je 600 Kč/MWh [15]. Průměrná cena vyvážené elektřiny činila v roce 2000 podle neoficiálních pramenů 573 Kč/MWh [16].

 Cena je tedy v každém případě nižší než výrobní náklady. Platí to dokonce i tehdy, pokud do nich nepočítáme služby související s přenosem energie na hranice. Čeští spotřebitelé tedy doplácejí na vývoz elektřiny.

[/citace]

> No tak lidi nelblnete, CEZ elektrinu vyvazi, ale prodavaji za kotovane
> ceny,
> suma sumarum jde vice méne o ziskovou zalezitost , nic na co by jsme
> museli
> doplacet my chudaci domaci spotrebitele.
> Pokud na neco doplacime tak je to nabordel ve vedeni CEZu a rozvodnych
> spolecnostech. 




Další informace o konferenci Hw-list