BITSCOPE

Krucinsky Ladislav ladislav.krucinsky@linde-mh.cz
Pátek Září 3 12:54:31 CEST 2004


A máme tady při pátku pěkný mámět na flame...
Jakkoliv si Vás pane Poucho vážím, s tímhle nesouhlasím:

>U analogoveho osciloskopu, zvlaste u jednodussich, hodne zavisi na tom, jak
>peclive jsou vypracovany obvody synchronizace, coz u Tektronixu docela jsou.
>I presto se pri spatnem nastaveni podari zobrazit signal, ktery neexistuje
>(synchronizuje se pokazde od jine casti signalu).

Nevím jak bych mohl zobrazit něco, co není... tedy pokud jsem Vám rozuměl že máte na mysli špatně nastavený analogový osciloskop.

Další věc, se kterou příliš nesouhlasím:

>Ma rada je opacna: kdyz budete moci koupit dobry dig. osciloskop, nevahejte.
>Pokud si budete chtit postavit analogovy, kupte si v bazaru nejakou
>obrazovku, k ni pridejte 4 FETy na vychylovani a dnes uz par rychlych
>operaku na zesilovace a mate to hotove.
>Sam jsem si takhle o prazdninach nekdy v 80 letech stavel maly osciloskop s
>obrazovkou BS4,

Osciloskop s obrazovkou BS4 by se asi neměl nazývat osciloskopem, protože neměří ale pouze ukazuje. A to je dost podstatný rozdíl. Na tom mém "rusáčkovi" mně fascinuje to, že se dá měřit jak v napěťové oblasti tak i v časové.
Postavit lineární časovku, trošku kvalitní spouštěcí obvody, vertikální zesilovač, zpožďovací linku, ... budiž, to všechno asi jde v současné době se současnými obvody lépe (ale nikoliv snadno).
Pořád ovšem zůstává nutnost žhavení obrazovky, odstínění od cizích polí, anodové napětí a napětí pro ostření a wehnelta atd..., předpokládám že Vám tohle vypočítávat nemusím. Proto stále trvám na svém názoru vzniklém sledováním diskuze o BITSCOPE - pokud chce někdo jednodušší osciloskop tak rozhodně bazarový nebo levný nový analog. Koukám do předloňského GM katalogu a HungChang dvoukanál do 20 MHz se skvostnými parametry je tam za cca 15 000,-. Pravda není to málo ale ani moc.

Plně s vámi souhlasím, že u dějů s dlouhou periodou je digitál nezastupitelný. Ale musí být kvalitní = drahý. Schválně na kolik vás přišel TDS1002? Farnel tam má místo ceny telefon, což je pro mne jasný signál...
Trošku jiná věc je, pokud si chce bastlíř pohrát s A/D systémy a jako meziprodukt hraní z toho vypadne digitální osciloskop. Budiž, proti tomu ani slovo. Ale měl jsem dojem, že prvotní popud byla potřeba jednoduššího osciloskopu a proto jsem napsal tuto filipiku.
Proti osciloskopu ve formě přípravku k počítači mám ještě jednu drobnost: jsou to dva krámy propojené dráty a dosti neskladné. Počítač 90% času slouží jinde a pak bych ho měl přenášet do dílny (uvažuji pochopitelně notebook) na nějaké měření a pak zpět. Není lepší když osciloskop má své stabilní místo hnedle vedle zdroje a generátoru ?

Ale jsem se rozpindal... Na to tady má čáku snad jen Jirka Bez Starostí.



zdravim - regards - tschuess

Ing. Ladislav Krucinsky
specialista servisu
Linde Material Handling Ceska republika s.r.o.




Další informace o konferenci Hw-list