Trepaci svitilna bez baterek
Thomas Shaddack
hwnews@shaddack.mauriceward.com
Úterý Srpen 24 15:09:40 CEST 2004
On Tue, 24 Aug 2004, Jaroslav Lukesh wrote:
> Snail Instruments wrote:
> > Tak me napada, tahle baterka je vlastne idealni pro lidi s Alzheimerovou
> > chorobou :-)
S Alzheimerem tak leda zapomenete ze vubec nejakou baterku mate. ;)
> To trepani je ale Parkinson, Alzhaimer je demence vznikla konzumaci glutamanu
> sodneho - ano, toho z ceho "vari" vitana a spol., dava se do bramburek,
> konzerv, salamu, parku. Funguje totiz jako tzv. zesilovac chuti (nebo lepe
> receno chemicky oblbovak, kdy vam pak bude strasne chutnat a vonet i omacka ze
> smradlaveho lejna).
Ne uplne. Zesiluje chut, ale blivajz co je hnusny uz sam o sobe to
nevylepsi.
Bacha na jednu zradu. Mam takovy pocit, ze podle legislativy se jako
pridavek glutamanu sodneho aka MSG (monosodium glutamate, obvykle
maskovany jako E621 (nebo sesterske chemikalie E620 - kyselina glutamova a
E622 - glutaman draselny))[1][2] povazuje (a do slozeni jako takovy musi
udavat) jen pokud se jedna o latku cistsi nez plusminus 95%.
Jenomze - pri stepeni (fermentaci nebo hydrolyze) proteinu se glutamova
kyselina uvolnuje prirozene. Bilkovinny hydrolyzat ji (ev. jeji sodnou ci
draselnou sul) obsahuje vyznamne mnozstvi. (Pozor; zacina se stavat modou,
ze misto "bilkovinny hydrolyzat" se uvadi "protein". Pokud potravina
obsahuje neupravovanou bilkovinu z hrachu, je ve slozeni uveden "hrach",
pokud je ale podroben hydrolyze, je uveden jako "hrachovy protein".[3][4])
Molekula je to ta sama jako E620-622, ale podle legislativy je to uz neco
jineho. Coz je kriticke pro lidi, kteri jsou na glutamovou kyselinu a jeji
soli alergicti[5].
(Pozor: glutamat se bezne a prirozene vyskytuje v japonske kuchyni. Myslim
ze spousta je ho v nekterych rasach. Mam takovy pocit, ze alergicke reakci
na MSG se proto rika "syndrom japonske restaurace". I nektere mistni
potraviny jsou na nej bohate; napr. rajcata nebo nektere syry a houby.
MSG ma specifickou chut, pro kterou maji Japonci slovo "umami" a v
evropskych jazycich neexistuje ekvivalent.[6])
Tuhle se mi nekdo pokousel prodat neco "zdraveho". Na obalu sklenice mela
cerveny label s tucne vytistenym "Neobsahuje glutaman", a dole ve slozeni
se drobnym pismem krcila ingredience "hydrolyzovany protein". Nikdy
neverte megakorporacim, i kdyz se tvari jako neskodni vyrobci potravin.
Lzou a podvadeji kudy chodi, hajzlici; skoro jako politici, ktere si ze
sve koristi vydrzuji[7][8].
> Zeptejte se nejakeho mladinkeho magistra v napr. lekarne, uci se to na
> farmakologii. Ale aby proti jeho pouzivani nekdo neco delal, to ne! Vzdyt
> prece takovi nemocni jsou velice potreba a pokud jsou navic dementni, tim lip!
(Co Japonci? Ti to maji v diete prirozene, vicemene odjakziva. Maji na
glutamat nejake negativni reakce?)
Na druhou stranu, pridavek MSG nekdy snizuje problemy s chuti k jidlu u
institucionaliovanych starych lidi[9]. A vezmeme-li v uvahu co vsechno je
nezdrave, je otazkou, co je vubec k jidlu. (A pak dalsi otazkou, jestli
delsi zivot s takovou dietou stoji vubec za to - zejmena vezmeme-li v
uvahu bandu silenych americkych gerontokratu s prstem na atomovem
knofliku a rozvinutym komplexem nadrazenosti.)
[1] http://www.eufic.org/en/quickfacts/food_additives.htm
[2] http://www.eufic.org/en/quickfacts/e-numbers_eufic.pdf
[3] http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html
[4] http://www.nomsg.com/sources.html
[5] http://www.truthinlabeling.org/UnwantedAdverseReactions.html
[6] http://www.msgfacts.com/facts/msgfact04.html
[7] http://www.truthinlabeling.org/FDAasked.html
[8] http://www.truthinlabeling.org/VI.WhyIsn'tMSGlabeled.html
[9] http://www.msgfacts.com/facts/msgfact12.html
Další informace o konferenci Hw-list