Silne OT , na dovolenou do Egypta ?

Jiří Krul jkrul@seznam.cz
Pátek Srpen 13 10:20:49 CEST 2004


ZprávaNate sice pravdu, ze se v Egypte jako byvale kolonii domluvite anglicky, ale znalost par arabskych slovicek rozhodne neni na skodu a 
zvlaste pri smlouvani se silne vyplati, domorodec ji jednak oceni a predevsim se tim castecne vyclenite z masy blbcu, ktere lze bez problemu okradat.

Neco malo arabsiti najdete na http://i-cias.com/babel/arabic/11.htm 

Pokud jde o smlouvani tak to je opravdu problem, jeden priklad za vsechny typicky suvenyr je svitek papiru z bananoveho listu,  ktery je turistum a Evropsky vypadajicim individujim nabizen mezi 25-50 EL nicmene lze ho koupit za 2 EL a to je jeden z duvodu proc se vyplati umet minimalne pocitat arabsky a znat par beznych frazi. 
Dobrou fintou je zevlovat okolo a zjisti za kolik nakupuji domorodci a pak nekompromisne vybrat zbozi a prodavaci vrazit stejnou sumu co platil domorodec vetsinou to zafunguje a je to nejlevnejsi protoze i jako smlouvaci profik usmlouvate tak dvojnasobek toho co by zaplatil domorodec.

Dobra rada pokud se vas nekdo zepta zda jste v Egypte poprve nejlepsi je odpoved, ze tam jezdite skoro porad a vas otec se tam rarodil, proteze jinak jste dotycnemu rekli "jsem bohate prase z Evropy a muzes me oskubat".
- Nenechte se tlacit do rychleho rozhodnuti, pokud vam nekdo tvrdi, musite ted protoze jinak to bude drazsi tak vam danou vec nabizi za nekolikanasobet toho co dalsi v rade.
- Pozor na bankovky krome EL existuji i drobne tj Piastry a je sakra rozdil zda vam prodavac vrati 25EL nebo 25 Piastru oboji je bankovka a tak pokud ptatite nebo vam vraci vzdy prohlednout stranu kde je hodnota v latince, jde o oblibenou fintu a jak penize zastrcite do kapsy nebo se jen otocite uz se svami nebude nikdo bavit.
- Pokud vam domorodec bude tvrdit, ze vas nekam dostane levneji a bez vstupneho tak si danou pamatku prohlednete za dvojnasobek vstupneho.

 

  ----- Original Message ----- 
  From: Priesol Vladimír 
  To: [HWnews] 
  Sent: Friday, August 13, 2004 9:50 AM
  Subject: RE: Silne OT , na dovolenou do Egypta ?


  V Egyptě se dá velice obstojně domluvit anglicky, tak na co arabštinu?

  -----Original Message-----
  From: hw-list-bounces@mailman.nethouse.cz [mailto:hw-list-bounces@mailman.nethouse.cz] On Behalf Of Malecek
  Sent: Friday, August 13, 2004 9:46 AM
  To: hw-list@mailman.nethouse.cz
  Subject: Silne OT , na dovolenou do Egypta ?


  Predem se omlouvam za prispevek, ktery sem vubec nepatri, ale po dvouhodinovem neuspesnem  hledani na internetu mi to nedalo.

  Draha polovicka prosadila dovolenou v Egypte, nedal na to, ze tam jsou arabove, vedro a nemaji dobre pivo :-))
  Ja se ted snazim na rychlo zorientovat v mistnich zvycich a zvladnou zaklady arabsiny slovem i  pismem (aspon cteni zakladnich cislovek a tak)

  Poradite mi nejaky link, kdy by nejlepe i s vyslovnosti byla ta nejbeznejsi arabska slova a slovni spojeni ? Neco jsem sice nasel, ale vesmes same ne prilis potrebne slovni obraty jako arabsky dotas zda dotycny mluvi francouzky atd.

  Respektive a to potrebuji snad jeste vice, rychlo kurz smlouvani pri nakupech, jde mi o to kam az clovek muze zajit jednak v oblasti ceny, ale predevsim v oblasti slovniho dohadovani ( neco jako informace o tom zda prirovnani prodavace k hnusnemu zlodeji je pripusna a vede k snizeni ceny nebo nepripusna a vede k kudle do zad atd).

  Predem dekuji za kazdy link.




------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
  HW-list@mailman.nethouse.cz
  http://nethouse.cz/mailman/listinfo/hw-list
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20040813/7f51e66b/attachment-0001.htm 


Další informace o konferenci Hw-list